Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв відмовився йти у відставку
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Райське життя Коболєва може закінчитися. Уряд вирішив, що просто продовжити контракт голові "Нафтогазу" буде нечесно і треба провести конкурс на цю посаду.

А от кому інфляція не страшна за будь-яких обставин, так це Андрію Коболєву, голові "Нафтогазу". З його зарплатою у мільйони гривень щомісячно можна взагалі не звертати уваги на цінники.

Однак, райське життя Коболєва може закінчитися. Уряд вирішив, що просто продовжити контракт голові "Нафтогазу" буде нечесно і треба провести конкурс на цю посаду. Чого очікувати? Давайте подивимось.

Протистояння голови "Нафтогазу" Андрія Коболєва та уряду триває вже давно. Та спражня битва - почалася минулого тижня. Наглядова рада монополіста закликала Кабмін продовжити топ-менеджеру контракт - разом зі зарплатою в два мільйони гривень щомісяця. В Кабміні не зрозуміли:

"У нас як в акціонера є питання щодо розміру винагород менджменту компанії, тому ми звернулись до наглядової ради і жодних рішень про укладання нового контракту уряд не ухвалював", - говорить Володимир Гройсман, прем'єр-міністр України.

Провал з реформуванням компанії, захмарні премії та зарплати головні претензії Кабміну до керівництва "Нафтогазу". Призначений у березні 2014 Андрій Коболєв обіцяв подолати корупцію та зробити державну компанію ефективною. І зробив. У 2017 "Нафтогаз" заробив майже 40 мільярдів гривень. Але за цей успіх заплатили українці - за новими тарифами.

"Идеологом всей этой тарифной вакханалии за последние 4 года являтся нак нафтогаз непосредственно коболев именно они на переговорах с мвф советовали установитть такие тарифы", - говорить Валентин Землянський, експерт з питань енергетики.

За п'ять років газ для українців подорожчав майже у 12 разів! До травня 2014 ми сплачували по 725 гривень за тисячу кубів. Сьогодні по вісім з половиною тисяч. За словами Коболєва - така ціна газової незалежності від Росії. Бо вже чотири роки ми закуповуємо блакитне паливо в ЄС. Але так звана формула Коболєва викликає чимало питань. Нафтогаз начебто купує газ у австрійському хабі Баумгартен і сплачує до п'ятдесяти доларів за доставку кожної тисячі кубів. Та експерти неодноразово заявляли - це той самий російський газ. Він транзитом іде через нашу територію, потрапляє в Словаччину, і майже з кордону, а не з Австрії, реверсом повертається до нас. Уже як європейський.

"Є зловживання певні переплата. За моїми підразхунками за чотири роки закупівлі реверсного газу, а коболев очолює компанію більше чотирьох років, переплата була близько двох мільярдів доларів. Той газ, який ми закуповуємо в ЄС, в середному він від 30 до 50 доларів дорожчий", - говорить Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичних стратегій.

Ціна такого транспортування теж є в наших платіжках. Ще 2017 за цю схему взялися у Генпрокуратурі.

"У меня есть заявления, что на самом деле газ не доходит на территорию дальше, чем на 10 км от словацкой перемычки. Спрашивается, для чего платится 40 евро доставки из Австрии в Украину, такую проверку мы также проведем", - говорить Юрій Луценко, генеральний прокурор України.

Зростання тарифів мало б сприяти розвитку власного газовидобування. Майже третина із восьми з половиною тисяч гривень за тисячу кубів повинні були б іти на інвестиції в наш - український газ.

"То, на что делал упор Кабмин - программа увеличения собюственной добычи газа, она провалена была потому что не то что не увеличили а в прошлом году упало за 2018 год на 100 млн сократили", - говорить Валентин Землянський, експерт з питань енергетики.

Головна перемога Коболєва - виграш справи проти "Газпрому" в Стокгольмському суді. Європейська Феміда визнала кабальними і незаконними минулі газові контракти. Утім, кошти Україна не отримала і досі, на відміну від топ-менеджерів "Нафтогазу".

"Грошей джва млрд 600 мліьйонів доларів україна так і не отримала, більше того процесс ще триває, але з іншої сторони більшу частину із 40 мільйонів доларів премій вже отримано людьми за роботу і перераховано", - говорить Юрій Корольчук, експерт Інституту енергетичниїх стратегій.

Захмарні доходи керівництва Нафтогазу неодноразово викликали питання і в Уряду, і в правоохоронців. За останні чотири роки десять топ-менеджерів газового монополіста отримали майже 900 мільйонів гривень зарплат і премій! При цьому третині українців не вистачає грошей, аби сплачувати рахунки. Сам Коболєв доходи своєї команди надмірними не вважає. І з посади йти не хоче.

"Чекаю на позицію юристів, але я точно не збираюся звільнятися. Мені ця посада потрібна для виконання цієї мети про яку я говорив і я сподіваюсь що верховенство права і цивілізований підхід вони переможуть", - говорить Андрій Коболєв, голова НАК "Нафтогаз".

Та конкурс на посаду голови "Нафтогазу" вже оголошено. В Уряді заявили - він буде відкритим. Почнеться 23 березня. Не виключено, що на обрання голови вплине і новий скандал. У ЗМІ сплив лист колишнього топ-менеджера, а нині виконавчого директора "Групи Нафтогазу" Юрія Вітренка. Він звинуватив керівництво монополіста у продажу палива певним компаніям по занижених цінах. Через що держава втратила щонайменше два мільйони доларів.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: