Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Велосипедисти влаштували у Києві "лежачий протест"
лежачий протест
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
До стін столичної мерії з'їхалися кілька десятків велосипедистів - що змусило людей вийти на акцію?

"Лежачий протест" у центрі столиці влаштували напередодні велосипедисти. Вимагали від чиновників покращити вело-інфраструктуру міста і повернути ліміт швидкості на всіх дорогах до 50 кілометрів за годину.

Що змусило людей вийти на акцію - розповість Юлія Касян.

До стін столичної мерії з'їхалися кілька десятків велосипедистів. Привід, який змусив зібратися людей на протест - трагічний.

"Помер один із наших, можна сказати однодумців. Це не варто залишати без уваги, тому ми всі зібрались тут", - наголосив Євгеній, велосипедист.

28 лютого на велодоріжці по проспекту Бажана автівка збила Діаса Мужева. Через 12 днів, від отриманих травм чоловік помер.

Загалом, за минулий рік у столиці під колеса автівок потрапили понад 60 велосипедистів. Учасники акції стверджують: причина наїздів - не лише порушення правил дорожнього руху. Усьому виною - підвищення швидкісних режимів на трасах та відсутність у місті розвиненої веломережі.

"Абсолютно преступное разрешение 80 км в час, которое убивает людей. Несоблюдение никаких скоростных режимов", - наголосив Денис Сеньковський, велосипедист.

Активісти кажуть, розвиток веломережі в міській раді навмисно саботують. Кошти, передбачені на проектування семи маршрутів, закладені в бюджет міста. Однак жоден з тендерів на них досі не провели.

"У січні було оголошено тендер на проектування веломаршруту "Виноградар - Центр". Натомість, він був нещодавно скасований, за відсутністю потреби. Негласною обставиною і мотивацією цього є, що "потрібно детально прорахувати", - стверджує Яна Брик, координатор Асоціації велосипедистів Києва.

У мерії пояснюють - тендер перенесли, бо будівництво цього маршруту найближчим часом не можливе.

"Там є вулиця Кирилівська, на котрій має бути реконструкція колії. Якщо ми запроектуємо цей маршрут, а будівництво його буде відкладатися років 2, 3, 4 - це дуже довга історія. Тобто, ці гроші, які ми витратимо на проектування, будуть лежати і проект потрібно буде доуточнювати кожен рік, і витрачати на це теж бюджетні кошти. Тому це не доцільно", - заявила Анна Даниленко, куратор розвитку велосипедної інфраструктури департаменту транспортної інфраструктури КМДА.

Учасники велоспільноти налаштовані рішуче, тож якщо уже невдовзі не побачать змін - протести обіцяють повторити.

"Если чиновники могут переступит через идеи того, что велосипедистам и пешеходам надо жить, то пусть переступят нас по дороге на работу", - говорить Денис Сеньковський, велосипедист.

Чиновники запевняють: при проектуванні нових вулиць та ремонті старих - веломережу облаштовуватимуть поступово. Наразі тривають роботи з підготовки маршруту від центру столиці до Солом'янки.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: