Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Хакери зламали телефон глави Amazon
Джефф Безос
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Черговий телефонний скандал у США. Американські ЗМІ звинуватили Саудівську Аравію у зламі телефону глави Amazon Джеффрі Безоса

У ситуацію вже навіть втрутилась ООН, припускаючи, що причиною цього є політика.

Дмитро Анопченко розбирався в цій детективній історії.

Багаті теж плачуть. Глава Amazon Джефф Безос уже котрий рік очолює список найзаможніших людей світу. Зараз його статки оцінюють у 116 мільярдів доларів. Але гроші не зробили бізнесмена щасливим, навпаки, зруйнували особисте життя. Торік у січні Безос розлучився з дружиною, з якою прожив 25 років. І все після того, як американський таблоїд National Enquirer опублікував розслідування про любовні стосунки бізнесмена з телеведучою Лорен Санчес. У статті фігурували приватні повідомлення і світлини Безоса, отримані невідомим хакером завдяки зламу його телефону.

І лише зараз - через рік - газета Guardian опублікувала сенсацію. Виявляється, телефон зламали за допомогою файлу, отриманого Безосом у месенджері WhatsApp особисто від... саудівського принца, Мухаммеда бен Сальман Аль Сауда. Після цього зі смартфона скачали величезний обсяг файлів. Вибухнув грандіозний скандал - і дипломати поспішили оголосити: все це неправда, fake news.

Спочатку посольство Саудівської Аравії в США спростувало причетність принца:

"Недавні повідомлення у ЗМІ про те, що королівство стоїть за хакерською атакою на телефон Джеффа Безоса, абсурдні".

Потім, побачивши, що цього недостатньо, і пристрасті не вщухають, - інтерв'ю дав уже особисто міністр закордонних справ країни.

"Думаю, "абсурд" - це правильне слово. Сама думка, що наслідний принц міг "хакнути" телефон Безоса геть дурна. Немає жодних доказів, аби робити такі заяви!", - заявив принц Фейсал бін Фархан аль-Сауд, міністр закордонних справ Саудівської Аравії.

В очах громадськості все це так і залишилося б черговою газетною "качкою", якби не втрутилися експерти ООН. Спецдоповідачі організації зажадали розслідувати участь спадкового принца. І зв'язали все це з політикою. Мовляв, газета Washington Post, що належить главі Amazon, жорстко критикувала Саудівську Аравію за вбивство опозиційного журналіста, Джамаля Хашоґджі. І принц міг помститися Безосу. Особисто.

"Як на мене, це має бути одним із найбільш відповідальних і ретельних дізнань щодо зламу. Обставини - дуже жорсткі. А ситуація з телефоном є частиною значно ширшого розслідування - про шантаж Безоса", - наголосила Аньєс Калламар, спецдоповідачка ООН з проблеми позасудових страт.

Експерти ООН встановили: бізнесмен і принц обмінялися номерами за місяць до зламу. Потім Його Високість надіслав бізнесменові начебто безвинний відеофайл, заражений вірусом. І смартфон Безоса зламали одночасно з телефоном Джамаля Хашоґджі. Незабаром після цього журналіста було убито в саудівському консульстві в Стамбулі. І в ООН вважають: наслідний принц шляхом хакерської атаки і шантажу намагався вплинути на те, як газета Washington Post висвітлює події в Саудівській Аравії.

"Усе вказує на те, що принц в самому центрі кампанії, яка і призвела до вбивства Хашоґджі. Моє розслідування було зупинене невдовзі після того, як почала визначатися роль принца в цій справі. Я передбачала, що від нього могли віддати наказ про вбивство", - зазначила Аньєс Калламар, спецдоповідачка ООН з проблеми позасудових страт.

І якщо після самого злочину Його Високість лишився осторонь - бо винними визнали виконавців - то нинішній скандал може добряче ускладнити йому життя. Аж до того, що королівська сім'я може вирішити: принцу-спадкоємцю не бути королем. Преса пише: Джефф Безос теж постарається зробити для цього все можливе. Втручання в своє особисте життя - не пробачить, а можливостей і впливу у найбагатшої людини планети - вистачає.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: