Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Євродепутати обговорили "формулу Штайнмаєра"
Євродепутати
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Як повернути мир в Україну, чи безпечна формула Штайнмаєра і яка має бути допомога ЄС Києву, такі питання обговорювали у Європарламенті.

Як повернути мир в Україну, чи безпечна формула Штайнмаєра і яка має бути допомога ЄС Києву, такі питання обговорювали у Європарламенті. Дебати з українського питання відбулися в Брюсселі напередодні пізно ввечері. Усі подробиці - далі.

Під час дебатів про Україну йшлося, насамперед, про безпеку. Кілька євродепутатів запропонували Брюсселю долучитися до мирного процесу на Донбасі й запросити до переговорів також США. Бо нинішній варіант - формула Штайнмаєра, на їхню думку, містить чимало небезпек.

"Пропозиція відповідає російській концепції федералізації України: надати автономію регіонам, послабити центральну владу та посилити вплив Москви. Гадаю, демократична влада країни має повне право врегулювати цей конфлікт по-своєму. Але слід бути обережними і не втрапити в чергову пастку Путіна", - говорить Вітольд Ващиковський, євродепутат від Польщі.

"Чи не здається вам, що формула Штайнмаєра заохочує Путіна продовжувати свій план щодо України? Чи не створює ця модель блокування у довготривалій перспективі кожне суверенне рішення інституцій у Києві? Чи не є це формула "менше України в Україні"?" - говорить Александр Йорданов, євродепутат від Болгарії.

Тим часом Федеріка Могеріні, яка опікується зовнішньою політикою ЄС, запевнила, Європа уважно стежить за ситуацією і наступного понеділка міністри закордонних справ Євросоюзу обговорять це питання. Водночас вона привітала останні рішення Києва і Москви.

"Останнім часом ми спостерігали важливий розвиток у Нормандському форматі та тристоронньої контактної групи. Зустріч у Мінську 1 жовтня щодо формули Штайнмаєра - це крок, який, маємо надію, - приведе до певного прогресу в імплементації Мінських угод усіма сторонами", - говорить Федеріка Могеріні, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики.

Могеріні зазначила, Україна нині значно сильніша, аніж п'ять років тому. Завдяки реформам, а також допомозі від Євросоюзу. Який інвестував в державу більше, ніж в будь-яку іншу країну в світі. Один з євродепутатів, тим часом зауважив - не варто сприймати це за належне.

"Україна - жертва, але вона також має продемонстувати дії. Ми маємо нагадати усім громадянам, що надали їм фінансову допомогу - 15 мільярдів євро. Ми були разом на політичному та дипломатичному фронтах. Вони, своєю чергою, мають допомогти нам підтримати їх: відстоюючи свого президента", - говорить Бернар Гетта, євродепутат від Франції.

Формула Штайнмаєра, яка мала б принести мир державі, спричинила в країні протести, що теж на руку Кремля, вважають інші депутати. Та закликали українську владу бути пильною, а народ - до єдності.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: