Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
В Єврокомісії представили нові правила вступу до ЄС
ЕС
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Розробили їх на вимогу Франції, яка заблокувала початок будь-яких нових переговорів про членство, доки процедури не удосконалять - що буде потрібно для членства у ЄС?

Про добробут ЄС піклуються в Єврокомісії. Там представили нові правила вступу до Союзу. Розробили їх на вимогу Франції, яка заблокувала будь-які наступні переговори про членство, доки процедури не удосконалять.

Що потрібно буде для членства в ЄС відтепер - розкаже Олена Абрамович.

На вимогу французького президента Еммануеля Макрона Єврокомісія таки реформувала процедури переговорів про членство. Попередні правила Макрон називав смішними і вимагав - в першу чергу - забезпечити можливість переривати переговори, якщо країни-кандидати згортатимуть реформи.

"Не буду приховувати того факту, що одним із найскладніших питань було те, на чому наполягали більшість країн-членів. Це передбачити можливість дати задній хід перемовинам. Якщо не буде прогресу чи спостерігатиметься згортання реформ, ми буде застосовувати відповідні заходи", - заявив Олівер Варгеї, єврокомісар з питань політики сусідства і розширення ЄС.

Серед передбачених санкцій - призупинка фінансової допомоги та повернення до попереднього етапу перемовин чи взагалі їх зупинення. На вимогу Франції тепер вони будуть ділитися на кілька частин. Швидкість проходження кожного етапу залежатиме від темпів реформ.

"Ми готові зі свого боку зробити усе щоб завершити ті пункти, які належать до певного розділу за рік. Це пропозиція з нашого боку, але виконання залежить від іншої сторони. Таким чином ми можемо дійсно пришвидшити речі, зважаючи на те, що наразі закрити один розділ перемовин займає 6-8 років", - наголосив Олівер Варгеї, єврокомісар з питань політики сусідства і розширення ЄС.

Принциповим питанням - на вимогу Франції - буде верховенство права. Чи виконуються усі його принципи, моніторингові групи будуть перевіряти як на початку перемовин про членство, так і в кінці. Підготували правила, насамперед, для західно-балканських країн.

На членство наразі сподіваються шість країн. Боснія і Герцеговина та Косово класифікуються як "потенційні кандидати". Албанія та Північна Македонія чекають старту перемовин. А Сербія та Чорногорія розпочали переговори ще у 2012 році - поки безуспішно. І сербський президент уже привітав зміну правил гри.

"Хочу висловити свої особисті симпатії, як президента Сербської республіки, щодо нової методології. Я вдячний усім країнам-членам, які працювали над нею і особисто пану Варгеї", - наголосив Александар Вучич, президент Сербії.

Україну ж під час презентації нових правил не згадали жодного разу. Після референдуму у Нідерландах, де населення проголосувало проти Угоди про Асоціацію України та ЄС, у Брюсселі уникають розмов про членство для Києва. З іншого боку, тут наголошують - Угода про асоціацію містить ще чимало можливостей, які допоможуть Україні максимально наблизитись до ЄС.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: