Время 12:32  Дата 25.09.2020

Хто привітав Лукашенка після інавгурації


Парад невизнань Лукашенка президентом триває.


Невизнаний президент. Україна не вважає легітимною інавгурацію та повноваження Олександра Лукашенка на посту очільника Білорусі. Про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба. А офіційний візит Зеленського до Гродно, запланований у жовтні, - скасовано. Про це повідомив посол Білорусі в Україні.

Не визнають Лукашенка й на Заході. А от хто привітав "бацьку" з черговим отриманням президентського посвідчення? 

І що тепер планує робити білоруська опозиція?

Замість привітань з інавгурацією Олександрові Лукашенку - докори та невизнання від європейських чиновників. У ЄС заявляють: Брюссель перегляне свої відносини з офіційним Мінськом та чекає на нові вибори у Білорусі. Таку заяву опублікував очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель. У ній він наголошує, що президентські перегони 9 серпня не були ані вільними, ані чесними. І підтримав білорусів за мужність боронити свої громадянські права.

Схожі тези в заявах ще з десятка європейських країн. А Велика Британія, Канада та США уже в п'ятницю можуть запровадити санкції проти білоруської верхівки.

Домінік Рааб, міністр закордонних справ Великої Британії:

З огляду на шахрайську інаугурацію Лукашенка, я доручив підготувати санкції Магнітського проти відповідальних за суттєві порушення прав людини і ми координуємо дії зі США та Канадою, щоби зробити це терміново.

А от Китай новий мандат Лукашенка визнав. А керманич Туркменистану Гурбангули Бердимухамедов - чи не єдиний, хто надіслав привітання з інавгурацією.

Натомість сам "бацька" обуренням західного світу не переймається. І заявляє, що це лише спроби тиску та втручання у внутрішні справи Білорусі.

Олександр Лукашенко, президент Білорусі (1994-2020):

Кричат о том, что они что-то там не признают у нас. Вы знаете, мы никого и не просили признавать или не признавать наши выборы, легитимность вновь избранного президента или не признавать. Главное, чтобы это соответствовало Конституции нашей страны.

А от велика кількість невдоволених на вулицях, схоже, "бацьку" дуже дратує. Напередодні під час стихійних мітингів затримано понад 250 активістів. Людей грубо хапали, крутили та тягли в автозаки.

"Вірусними" стали кадри просто таки голівудської втечі від омонівців - коли молодик останньої миті вскочив у таксі, і воно на повній швидкості шугонуло від переслідувачів. 


Тим часом в білоруській опозиції кажуть: дії влади тільки доводять, що режим відчуває народну силу, а інавгурація не стала крапкою у їхній боротьбі.

Юрій Губаревич, опозиційний політик:

Это означает, что мы на верном пути. И те люди, которые протестуют, они будут продолжать свои протесты - до того момента, когда Александр Лукашенко не откажется от властных полномочий и в стране не будут назначены новые выборы президента.

Заворушення у Білорусі не вщухають уже два місяці. Мітингувальники переконані, що на виборах перемогла Світлана Тихановська і вимагають від Лукашенка піти з посади.



Адрес новости: http://siteua.org/n/667845