Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Чи захищають медичні маски від COVID-19: міфи і реальність
защитная маска
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
У МОЗ дозволили дітям з 1 по 4 класи маски у школах не вдягати.

У Всесвітній організації охорони здоров'я оновили рекомендації щодо запобігання поширенню коронавірусу. Зокрема, вони стосуються віку, з якого діти мають носити захисні маски.

Саме базуючись на цих рекомендаціях, нагадаю, у МОЗ дозволили дітям з 1 по 4 класи маски у школах не вдягати. Що про це думають наші лікарі?

Дорослі в масці, дитина - без! Картина - звична, але є питання: якщо заразитися можуть і великі, і маленькі, тоді чому для дітей масковий режим не обов'язковий? І як буде в школі?

Медичний міф про те, що дітей коронавірус оминає, вже давно розвінчаний. Малюки заражаються і хворіють так само, як і дорослі. Щоправда, переносять COVID-19 набагато легше. А часто, взагалі безсимптомно. І в цьому головна небезпека для... дорослих.

Альбіна Анісімова, лікар-інфекціоніст:

Дети, если начнут болеть массово - это погибель для их родственников - это бабушки, это дедушки, это мамы и это папы.

Бо діти можуть бути непомітними переносниками вірусу.

Альбіна Анісімова, лікар-інфекціоніст:

Однозначно, они должны быть в масках. Снятие маски допускается, если ребенок выходит на улицу, и он за руку идет со своей мамой по улице.

У Всесвітній організації охорони здоров'я рекомендації "лояльніші".

Носити маски нарівні з дорослими мають підлітки з 12 років. Малюкам до 5 років - вони не потрібні. Хіба що дитина контактує з хворим на COVID-19. А от щодо проміжної вікової групи - п'ять-одинадцять, - тут уже рішення насамперед за батьками і чиновниками. В українському МОЗ дозволили учням молодшої школи масок постійно не носити.

Ганна Горбань, лікар-педіатр:

Це група дітей, яка має складнощі в організації свого побуту, по-друге - це вікова група з приводу COVID-19, яка менш хворіють і має невеликий відсоток дітей, які мають ускладнення дуже невеликий.

Восьмирічна Марія першого вересня, як і більшість українських дітей, піде до школи. Каже: не може дочекатися:

Тому що не хочу дома робити домашнє завдання, бо вдома важко.

Скучила за школою і мама Марії. Каже: дистанційне навчання далося нелегко.

Ірина Коченко, мати учениці:

Небезпечно, але й зараз небезпечно - вони контактують, як не стараєшся, з іншими дітьми.

За вказівками, як відбуватимуться заняття за карантинних умов, Ірина стежить уважно. Є інформація і від уряду, і від адміністрації шкіл - там зобов'язані проводити дезінфекцію і грамотно організувати навчальний процес. А сьогодні міністр іще раз пояснив, як бути з масками. Каже: учням можна вдягати і багаторазову, і одноразову. Однієї на день має вистачити.

Максим Степанов, міністр охорони здоров'я України:

Тому, що вона не завжди в ній перебуває. Тому просто поклав в кишеню, коли починаються уроки і на перерві потім просто одягнув маску.

Щоправда, логіки в такому масковому режимі пані Ірина не бачить.

Ірина Коченко, мати учениці:

Сказали не вдягати в класі, в коридорі вдягати - не бачу в цьому сенсу, особливо, якщо вони вільний час надворі проводять, така ж сама ситуація і з садочками - чому вихователям на дворі треба вдягати маску, чому я не розумію, а при цьому їм можна не вдягати у приміщені.

І коли щодо шкіл рекомендації є більш-менш чіткими, не зрозумілим залишається те, як навчатимуться студенти, каже колишній депутат Борислав Береза. Йому є з чим порівнювати, бо він - батько і школяра, і студента.

Борислав Береза, народний депутат України VIII скликання:

Більше того, я не впевнений, що ті пропозиції, які я бачу з боку влади якось допоможуть. Кожного тижня ми бачимо, як збільшується кількість захворюваних, тож ми розуміємо що кількість хворих у школах і університетах буде збільшуватись. Як буде з цим працювати влада, дуже хочеться почути - які є протоколи, які є рішення, чи знов будуть щось придумувати походу.

До речі, рекомендації постійно змінюють і у ВООЗ. Ті, що були на початку епідемії, відрізняються від тих, що зараз. Але всі розуміють: поки що цілком захиститися від коронавірусу неможливо.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: