Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Деятельность коллекторов легализируют
кредит
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Всі інші особи, які називаються «колектори», «професійні стягувачі» та інші, мають приблизно таке ж право турбувати боржника своїми дзвінками, або візитами, які і будь який перехожий на вулиці-тобто ніякого!

«Прочитав у ЗМІ інформацію про те, що почато підготовку законопроекту «Про захист прав боржників при здійсненні професійної діяльності зі стягнення грошової заборгованості у позасудовому порядку», - пишет блогер Андрей Авторгов.


«Також, учасники так званого колекторського ринку запропонували замінити термін «колектор» на «професійний стягувач».


Крім того, законопроектом передбачено, що колектори можуть дзвонити боржнику і проводити зустрічі тільки з 8:00 до 22:00 в будні дні і 9:00 до 20:00 у вихідні.


Звичайно, купівля боргових зобов’язань є нормальним явищем, проте стягувати ці борги як первісний кредитор, так і кредитор-покупець мають у визначений законом спосіб.

Органом що може приймати рішення про стягнення боргу, є суд. У передбачених законом випадках, рішення про стягнення боргу може приймати нотаріус, який має право вчиняти виконавчий напис нотаріуса, який в свою чергу є виконавчим документом.


Приймаючи рішення про стягнення боргу, суд перевіряє обґрунтованість вимог, строк позовної давності, правильність та обґрунтованість нарахування пені та штрафу.

Єдиним органом що може виконувати рішення судів про стягнення заборгованості у примусовому порядку є Державна виконавча служба України.


Тепер про термін «стягувач».


Стягувачем, у розумінні Закону України «Про виконавче провадження», є фізична або юридична особа, на користь чи в інтересах якої видано виконавчий документ.

Всі дії стосовно виконання рішення суду або іншого органу про стягнення боргу, проводяться на користь стягувача виключно державним виконавцем.


Всі інші особи, які називаються «колектори», «професійні стягувачі» та інші, мають приблизно таке ж право турбувати боржника своїми дзвінками, або візитами, які і будь який перехожий на вулиці-тобто ніякого!


Більш того, за примушування до виконання до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань, тобто вимога виконати чи не виконати договір, угоду чи інше цивільно-правове зобов’язання з погрозою насильства над потерпілим або його близькими родичами, пошкодження чи знищення їх майна існує кримінальна відповідальність, передбачена статтею 355 КК України.


На кваліфікацію статті не впливає, чи телефонували особі з погрозами з 8:00 до 22:00 чи в інший час.


Якщо ж ВРУ дійсно прийме цей законопроект, то наступним логічним кроком було б прийняття закону «Про рейдерську діяльність». Так термін «рейдер» можна замінити терміном «професійний міноритарний акціонер», а рейдерську діяльність визначити як діяльність з надання послуг щодо вчинення фізичними та юридичними особами добровільно дій з продажу належних їм акцій, часток у господарських товариствах на користь інших учасників, акціонерів», - пишет Андрей Авторгов.


UAINFO

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: