Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Журналист Радио Свобода откровенно рассказал о буднях Крыма
журналисты
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
1/5 (1 голос)
В наручниках и с мешком на голове - бахчисарайские будни журналиста.
На дворі ясний сонячний день, близько 16:00. У Бахчисараї «майже літо». На автостанції готується до відправлення чергова маршрутка в Сімферополь. В салоні близько 20 людей. Доїдаю свій «Снікерс» і подумки вже монтую сюжет про українських солдатів, які відмовились «здати» офіцерам Чорноморського флоту Росії частину, в обмін на гроші і гарантії ситого майбутнього. Поїздка загалом минула без конфліктів. Десь на маргінесах уваги чоловік у чорній куртці, який кілька разів потрапляв на очі і постійно з кимось говорив по телефону. Воно й не дивно, що починаєш звертати увагу на такі дрібниці, коли повідомлення про побиття і викрадення журналістів надходять безперебійним потоком. Ну але зі мною ж обійшлось…

У салон заходять троє. Якісь вони напружені, можливо з місцевої «самооборони». Думка про можливу перевірку документів зіпсувала смак шоколадки. Але журналістське посвідчення у мене не просили, паспорт тим паче.

Загалом важко описати емоції, що виникають в людини, яку силою витягують з автобуса, втискають обличчям в скло, з якого на неї зацікавлено дивляться нещодавні попутники, і одягають наручники. Марно, мабуть, чекати, що за теперішніх умов хтось із мимовільних спостерігачів скаже бодай слово, але чомусь саме ця думка зринула в голові: гей, народ, ви навіть не поцікавитесь, за які такі гріхи проти людства цього худорлявого бідолаху «в’яжуть» далеко не міліцейського виду чуваки?

Але ні, на заднє сидіння білого джипа я полетів в абсолютній тиші. Свій монолог на тему: «пацани, а що взагалі відбувається», я до уваги не беру. На цьому безглузді думки не припинились. Як думаєте, що має цікавити людину, яку щойно викрали? Та, насправді, купа речей, але точно не бежеві шкіряні сидіння, на які я приземлився. – Хм, нормальна тачка, точно не з міліції хлоп’ята, – саме цей факт мій мозок чомусь вважав найважливішим у той момент. Треба б до психолога звернутись, думаю, це щось хронічне.

А далі все було у кращих традиціях жанру – мішок на голову і «сіді тіха». Кружляли ми довгенько. Я намацав під собою улюблену кепку і подумки здивувався такій уважності викрадачів.

Де ми зупинились, я не мав жодного уявлення. Одразу попросили на вихід. Пручатись, подумав я, собі дорожче. Дбайливі трудові руки «бахчисарайців» витягли вміст моїх кишень з реактивною швидкістю. А хлопці знають, що роблять. Взагалі склалось враження, що ці троє і водій, просто виконують свою роботу, як фрезерувальник за станком, чи танцівниця в барі. Просто виходять на зміну. Ніяких тобі емоцій, ніяких промов із надривом про мою ідейну несумісність з вільним та гордим народом Криму. Навіть матюка нормального не почув. Проста механічна робота. Наче вони щоранку прокидаються з думкою про десяток журналістів-екстремістів, яких доведеться сьогодні відловити.

Можливо, в момент, коли я обдумував сенс свого життя і ніяк не міг його знайти, вони думали про гру «Таврії» в недавньому матчі з «Динамо», або й взагалі згадували, що залишилось в холодильнику, бо до вечері якихось дві години. Принаймні, я б не здивувався, якби так воно й було. Працювала трійка явно без вогника, а швидше з легкою втомою.

Так от, коли я позбувся «зайвих» речей, мене повернули в машину. Самі ж, судячи з усього, відправились досліджувати здобич. І тут нормальній людині саме час подумати про шляхи втечі, можливі варіанти для переговорів і вмовлянь, та хоч мішок припідняти, щоб роззирнутись довкола. Але мозок вперто відмовлявся йти на контакт. Що за музику вони увімкнули? Це одне з катувань, яке мені приготовано? З колонок звучало щось на кшталт Едіт Піаф, тільки вкрай сопливе. І ця мелодія зовсім не клеїлась з образом професійних головорізів, який я вже встиг сформувати. А може й справді якісь психи? В кіно вони завжди слухають щось схоже, поки гострять свої сокири.

Але цього разу обійшлось без вогнепальних і ножових. Мої нові знайомі повернулись до машини і попросили на вихід. Наручники зняли, мішок теж. На шию повісили раніше забрану сумку. Її приємно обтяжували телефони і камера.

Траса он там. Бахчисарай – на ліво, показав невідомий, – але мою увагу цього разу прикував пістолет, руків’я якого стирчало з кишені на грудях його бронежилета. «Якщо ще раз приїдеш сюди, розмова буде інакшою, зрозумів?» – більш точно сформульованої думки годі й уявити. «Зрозумів», – відповів я, не відводячи погляд від пістолета.

Далі була коротка сцена прощання і значно довший похід до цивілізації. І от доки я плентався безкраїми кримськими полями до траси, знову стало страшно. Тепер я чітко побачив прийдешні будні кримчан. Те, що зі мною трапилось одного разу, цілком ймовірно для них невдовзі стане нормою. Від допомоги зовні вони відмовились 16 березня, коли ставили галочки в бюлетенях «референдуму». Бахчисарайці, сімферопольці, ялтинці можуть врятуватись і власноруч, втім це буде зробити вкрай важко, доки в автобусах, і яких викрадають людей, панує мертва тиша.
 
Левко Стек – журналіст Радіо Свобода


  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: