Время 18:02  Дата 13.02.2019

Прослушка как основание отставки и двойные стандарты


Глава САП Назар Холодницкий обосновывает увольнения прокуроров результатами прослушки, но не признает ее законность в собственном деле (укр.)


У квітні 2018 року Національне антикорупційне бюро України  (НАБУ)  опублікувало так звані “акваріумні” плівки Назара Холодницького.  

На них керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) радив своєму товаришеві - свідку в справі, - як поводитися на допитах в НАБУ і як свідчити, інформував фігурантів справ про хід розслідувань, а також надавав незаконні вказівки прокурорам. 

Директор НАБУ Артем Ситник та Генпрокурор Юрій Луценко одночасно подали до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) скарги на Холодницького, складені на підставі матеріалів, отриманих у ході  негласних слідчих дій — аудіоконтролю в кабінеті керівника САП. Зокрема йшлося про факти численних дисциплінарних порушень, які вчинив керівник САП. 

Паралельно з тим, як КДКП проводила перевірку доводів скарг та готувала висновок, Холодницький подав до суду позов проти кваліфкомісії з проханням заборонити використовувати плівки у якості доказу проти нього. Холодницький вирішив, що це ж серйозне порушення — прокурорська комісія не може використовувати матеріали негласки, розглядаючи його скаргу.  

Але майже через рік після "акваріумної справи" у лютому 2019 САП на своїй офіційній сторінці опублікувала інформацію щодо чергового судового засідання у справі за обвинуваченням колишнього керівника відділу прокуратури Київської області Володимира Чеботарьова.   

Викритий прокурор Володимир Чеботарьов обіцяв підприємцю за гроші “вирішити питання” щодо закриття кримінальної справи, яку розслідувала поліція Рівненської області. Крім того екс-прокурор Чеботарьов також пропонував свої “послуги” щодо забезпечення підприємцю перемоги на тендерах. 

В антикорупційні прокуратурі повідомили про те, що кваліфкомісія прокурорів звільнила з посади прокурора Чеботарьоваза за скаргою керівника САП Холодницького.  

І от це рішення КДКП за березень 2018 про звільнення Чеботарьова повністю ґрунтується на матеріалах негласки (!), які Холодницький надав кваліфкомісії. Оскільки зокрема негласка підтверджує, які серйозні порушення вчинив Чеботарьов.   

Виходить, що Холодницький і САП викривають нечесних прокурорів і сприяють їхньому звільненню, використовуючи як докази матеріали негласних дій. Але коли справа стосувалася самого керівника САП — він вирішив застосувати інші стандарти, що начебто прослушку КДКП використовувати заборонено. .  

Хоча між розглядами справ київського прокурора і очільника САП у кваліфкомісії різниця всього кілька місяців. 

Якби Холодницький і КДКП застосовували ті ж самі правила до всіх — простих прокурорів і керівників — на вихід пішли б обоє — і Чеботарьов, і Холодницький. 

Андрей Савин
юрист Центра противодействия коррупции
 


Адрес новости: http://siteua.org/n/646943