Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Чому хочуть зупинити запуск добового балансування газу?
нафтогаз
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Вже відзавтра платити та рахувати об'єми спожитого газу українці можуть по-новому.

Вже відзавтра платити та рахувати об'єми спожитого газу українці можуть по-новому. Для цього в "Укртрансгазі" мають запустити систему добового балансування, щоправда із затримкою в півроку. "Нафтогаз" чотири рази переносив - запуск єдиної платформи споживачів. Чому? І чи готові постачальники до нових правил? Всі подробиці в матеріалі.

Прозорість газового ринку, платіжна спроможність підприємств та онлайн-контроль за об'ємами спожитого газу. Запуск програми добового балансування блакитного палива запланований на перше березня. Однак на вимогу європейських партнерів, рахувати по-новому мали ще з серпня. В "Укртранснгазі" дочірній компанії "Нафтогазу" весь час переносили початок реформи. Мовляв на це є декілька причин.

"Відсутність повного конкретного переліку споживачів. Без його, знову ж таки, перевірки і без того, щоб цей перелік було завантажено в центральну базу, ми не можемо гарантувати, що в усіх споживачів буде газ. Приватні компанії, облгази не подали в цю базу список споживачів", - говорить Андрій Коболєв, голова правління НАК "Нафтогаз України".

За словами Коболєва, в середньому в реєстрі "Укртрансгазу" невистачає 15 відсотків від загальної кількості споживачів. Однак експерти переконують, всі дані в монополіста є. Потрібно лише бажання їх знайти.

"Все эти коды давно уже есть у "Укртрансгаза". Более того, не всегда "Нафтогаз" знает, какие предприятия по кодам находятся в "Укртрансгазе", требуют предоставить их, а они уже находятся в базе. НАК находит массу формальных причин, почему нет. То техничесская неготовность, то облгазы не все данные подготовили", - говорить Валентин Землянський, експерт з енергетичних питань.

На офіційній сторінці відомства у фейсбуці переконують: комп'ютерна база готова до використання. І тестують її вже більше місяця! Однак, ще 25 лютого вона не працювала.

"Давайте не будемо обманювати самих себе".

"Тут на 26 число взагалі несформований реєстр на відключення. Отут взагалі… Без видачі помилки інформація на 01.03 взагалі реєстр порожній. Тобто станом на 25, 26 реєстр не був сформований", - говорить Денис Сенектутов, голова Асоціації газового ринку.

Однак, сьогодні реєстр неочікувано запрацював. А дата внесення показників... двадцять п'яте лютого, коли реєстр ще не був доступним для операторів ГРМ. Та й надійність електронної платформи під питанням.

"Платформа - це програмний продукт, який працює в автоматичному режимі і виключає людські фактори. Помилки якісь. Але ми очевидно бачимо, що тут є помилки якісь, людський фактор. Платформа відображає там 300 тисяч, а там тільки 600 тисяч населення, ну побутових споживачів. Вони завантажуються одним масивом. Тобто це просто некоректне відображення інформації", - говорить Денис Сенектутов, голова Асоціації газового ринку.

Запуск добового обліку газу - ключова вимога європейських партнерів України. Однак, переходити до цивілізованих правил постачання палива в "Нафтогазі" не поспішають. Керівники монополіста просто не бажають втрачати гроші українців - тобто власний прибуток.

"Небаланс газа должен покрываться "Укратрансгазом". "Укратрансгаз" идет к "Нефтегазу", покупает по рыночной цене. Выставляет теплокомунэнерго штрафные санкции газ для теплокомунерго становится в два три раза дороже, и нафтогаз получает в два три раза больше, если бы он получил, выполняя спецобязательства от кабинета министров", - говорить Валентин Землянський. Експерт з енергетичних питань", - говорить Валентин Землянський, експерт з енергетичних питань.

Махінації "Нафтогазу" обговорюють і в парламенті. Депутати звернулися з офіційними запитами до антикорпуціонерів та ДБР.

"Відмиваються мільярди державних коштів, і втому числі кошти платників податків. В тому числі державні компанії, як "Трансгаз", "Теплокомуненерго", приватні і в державній власності. Вони штучно нараховують оті борги "Трансгазу", потім пені, і потім ці кошти вимивають. Вони вказують великі прибутки "Нафтогазу", і звідси вони можуть виплачувати премії мільярдні. І зарплати міліонні", - говорить Михайло Головко, народний депутат.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: