Время 08:53  Дата 16.03.2019

Скандал в "Укроборонпроме": эксперты дали оценку событиям


В эфире передачи "Подробности выбора" на телеканале "Интер" Алена Шкрум, Алексей Гончаренко и Игорь Попов дали оценку ситуации в Украине


В эфире передачи "Подробности выбора" на телеканале "Интер" Алена Шкрум, Алексей Гончаренко и Игорь Попов дали оценку ситуации в Украине.

- Пане Тарасе Загородній, от ви особисто довіряєте інформації про те, що от в цих оборудках в обороних схемах були задіяні наші нові антикоррупційні органи? Якщо так, то виявляється, що і там вже все прогнило, так?

- Я бачу взагалі загальне небажання всіх наших правоохоронних органів займатися цією справою. НАБУ повинно було все ж-таки сказати "ну добре, ми тут будемо давайте розслідувати, передавайте нам справу" і так далі. Я не побачив взагалі бажання розслідувати. Тому я тут погоджусь з тим, що в залежності від того, як будуть закінчуватись вибори.

- Питання до Олени Шрум. Як ви оцінюєте останній скандал в "Укроборонпромі"?

"Я думаю, що вся країна вражена тим, що відбувається. 2 тижні Україну вже хитає, бо насправді ми втрачаємо довіру до будь яких інститутів. Серія розслідування журналістів показала, що в ГПУ справу закривали за 10 000, в СБУ закривали за 25 000. Тобто справи відкривалися, закривалися і про це було відомо з 2014-2016 років. "Укроборонпром" створений в 2010 році Януковичем і Азаровим, як реальна прокладка для того, щоб заробляти гроші на армії. Він має в собі близько 150 державних підприємств і заводів, з яких 40% - банкрути. Найближче оточення президента, пан Гладковський, який є його другом, є його бізнес-партнером з 1997 року і він очолив ці схеми. Тому доки журналісти не відкрили цю справу - жодних рухів не було"

- Ігор Попов, деякі експерти говорять, що оприлюднене розслідування - лише верхівка корупційного айсбергу на війні. Як ви вважаєте, за роки загострення на Сході, скільки держава вже втратила з військового бюджету?

- "Укроборонпром" і взагалі військові закупівлі - це корупціогенна зона. У нас є кілька галузей економіки, в яких більші ризики, для того, що там здійснюються розкрадання. Це так само і митниця, так само і закупівля енергоносіїв, але закупівлі "Укроборонпром" не є прозорими.

Наші колеги з НАТО в усіх візитах, усіх зустрічах прописують, щоб посилили контроль за військовими закупівлями. Щоб тимчасова, або постійна комісія парламенту мала більший доступ. Але це не треба публікувати на сайті, бо є державною таємницею. Але, щоб вони могли запитувати документи, переглядати контракти. І тоді, у кого є сумніви, змогли би через цю комісію задавати питання, де копати, де звертати увагу, і де зменшити корупції військових закупівель.

- Олексію Гончаренко, як ви вважаєте, чи можуть взагалі зупинити війну ті, хто на ній навчився заробляти?

- Не Украина начала эту войну. Эту войну начали против Украины. Поэтому кто и что зарабатывает в России на этой войне - я не знаю. И могут они ее остановить или нет. На нас напала Российская Федерация, аннексировала Крым, оккупировала часть Донбасса, и сегодня Украина защищается. Украина не ни на один квадратный сантиметр чужой территории не зашла и Украина ни на один квадратный сантиметр чужой территории не претендует.



Адрес новости: http://siteua.org/n/648363