Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
На Прикарпатті селяни самотужки ремонтують аварійну дорогу
ремонт дорогы
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
На ремонт скидалися всім селом - хто скільки міг, та тепер люди бояться, що за це їх можуть покарати

Сам собі "автодор". На Прикарпатті селяни, не дочекавшись шляховиків, узялися власноруч лагодити аварійну дорогу. На ремонт скинулися всім селом. Назбирали кілька тисяч гривень, яких вистачило на понад 2 кілометри траси. Втім, тепер бояться, що за це їх можуть покарати. Хто і чому? - дивіться далі.

При в'їзді в село Новиця - киплять ремонтні роботи. За дорожників - місцеві чоловіки. Озброївшись кувалдою, паяльною лампою та віброплитою - самотужки латають ями.

Взялися за ремонт від безвиході, - бідкаються люди. Кілька кілометрів дороги, що веде до села від центральної траси, - суцільне бездоріжжя.

"Ділянка у три кілометри - потрібно два-три рази зупинитися, пасажири вийшли-зайшли, вийшли-зайшли". - скаржиться Ростислав, житель села Новиця.

Скинулися грошима. Кажуть - так все одно дешевше, ніж постійно ремонтувати машини. На зібрані кошти закупили холодний асфальт та заправили газові балони. Щодо технологій ремонту - консультувалися з фахівцями.

"Ми, можливо, в деякій мірі, краще спрацювали, як зараз працює теперішня дорожня служба. - Чому? - Ми ремонтували, коли не було дощу", - жартує Ростислав, житель села Новиця.

За день чоловіки залатали майже 2 кілометри дороги. При цьому витратили лише 4 тисячі гривень.

"Я проїжджав цією територією, побачив, що хлопці попаються на дорозі, зупинився і вирішив долучитися. Дав їм якісь кошти, які міг. Люди зупинялися, водії автобусів зупинялися, прості мешканці наших сіл, які допомогли хоча би фінансово", - розповідає Микола Когут, житель села Добровляни.

"Я знімаю капелюха перед ними", - говорить Михайло Срібняк, голова Новицької сільської ради ОТГ.

У сільраді ініціативу людей схвалюють, але допомогти з ремонтом, кажуть, не мають права, бо дорога - на балансі облдержадміністрації.

Новиця - не перше село на Прикарпатті, де жителі не дочекалися допомоги від влади й самі залатали ями. Нещодавно жителі Загвіздя зібрали майже 200 тисяч гривень і полагодили центральну дорогу.

Поширена ця практика і в інших областях - уЧернівцях за латання ям взявся кінорежисер. За це його - оштрафували.

"Ви подавали на ці ремонтні роботи якесь подання? - Безпека руху - це найголовніше. - Є відповідні служби, які відповідають за безпеку руху. - Цій ямі вже півроку, вдумайтеся!"

"Я отримав ось такого "листа щастя". Це протокол на 680 гривень. Чому ті, хто руйнує, розкопує і залишає їх у такому стані, не несуть ніякої відповідальності? Активісти, які за власний кошт їх відновлюють, ремонтують - їх затримують, штрафують", - обурюється Сергій Скобун, кінорежисер.

Та штрафи режисера, схоже, не налякали - він і далі з однодумцями ремонтує найгірші дороги у Чернівцях.

Не мають наміру зупинятись і прикарпатські селяни.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: