Время 07:59  Дата 26.03.2019

Експерти дали оцінку переговорів Юрія Бойка у Москві


В Україні газ для споживачів може коштувати 3 800 гривень за тисячу кубометрів. Про це заявив народний депутат, засновник "Опозиційної платформи - За життя" Юрій Бойко.


За умови, якщо закуповувати блакитне паливо напряму, а не через посередників. Це вплине на тарифи, вартість продукції, зокрема, і харчових продуктів. На думку нардепа, знизити вартість газу можна лише шляхом домовленостей із постачальником.

Домовленості про значне зниження ціни на газ і стали одним із пунктів переговорів у Москві між українськими опозиціонерами та представниками Росії.

"Мы готовы предложить рассмотреть разные варианты, взаемовыгодное возобновление контракта по транзиту после завершения действующего контракта в коце этого года. И самый главный вопрос - это пожалуй прямой контракт по газу, по поставкам газа в страну, потому что сегодня сложилась ситуация абсолюно ненормальная, когда тоже российский газ поставляется в страну из Европы, тоже без прямого контракта через каких-то непонятных посредников, через какие-то схемы, которые в конечном итоге приводят к тому, что он становится почти на 100 долларов дороже", - говорить Юрій Бойко, засновник "Опозиційної платформи - За життя".

Експерти вважають, це ще один доказ того, що Бойко здатен виконувати пункти своєї передвиборчої програми.

"Те, що Бойко поїхав до Москви і показав, що в нього є можливість переговорів з Москвою, це сильно підсилює його шанси вийти у другий тур, тому що електорат який бачить, якому він говорив до цього передвиборні обіцянки, що нам потрібні прямі переговори з Москвою щодо миру на Донбасі, щодо ціни на газ від де факто перед виборами продемонстрував. І в даному випадку він показав, що є в нього контакти в Москві, щоб виконувати свою передвиборчу програму і передвиборчі обіцянки, які будуть реалізовуватись в його передвиборчій програмі, тому в даному випадку нічого дивного немає - він пообіцяв він це зробив", - говорить Тарас Завгородний, політичний експерт.

То чому ж ці перемовини зустріли шквал критики, експерти відповідають коротко: для когось патріотизм це гучні гасла про самостійність, а для інших - реальна робота для добробуту українців.

"Це так званий патріотизм на терезах, на шальках - патріотизм чи ціна на газ - вони обирають патріотизм навіть якщо це дорожче. Хоча для багатьох людей патріотизм полягає не в тому щоб не купувати газ у країни агресора, а в тому, щоби українці і Україна процвітали і українці не мали дуже великих проблем з комунальними платіжками, з опаленнями, високими тарифами і безгрошів'ям. Тобто для когось патріотизм - це так званий соціальний патріотизм, це не допускати безгрошів'я у простої людини, а для когось патріотизм - це і далі робити все, щоби і далі купувати газ дорожче, але не у росіян. Але купувати російський газ у європейців", - говорить Вадим Карасьов, політичний експерт.

Зустріч у Москві, на думку політолога Володимир Фесенко, може значно додати Бойку голосів і вивести його у другий тур.

"С точки зрения избирательной кампании Юрия Бойко - это очень выиграшный ход, я думаю, что но получил для себя очень выиграшный аргумент в борьбе за голоса избирателей. У нас есть немало неопределившися ибирателей. По данным последних опросов - около четверти. Есть количество избирателей, которые говорят, что будут за кандидата голосовать, но тем более колеблются, вот как раз за голоса колеблющихся изибирателей, которые за примирение с Россией, восстановление экономических связей с Россией здесь Бойко получил конечно же железный аргумент. Москва показала, с кем она готова иметь дело, с кем готова договариваться", - говорить Володимир Фесенко, політолог.

Та окрім електоральної підтримки, це ще одна демонстрація довіри до Бойка. Адже жоден з інших представників опозиції не наважився розпочати прямі перемовини, та і змоги для цього не мають. Той же Олександр Вілкул, який теж вважає себе представником опозиції - у санкційному списку РФ, та й шансів на вихід хоча б у п'ятірку лідерів немає, тож Росія не бачить сенсу вести з ним переговори.

"Ну дивіться, інших опозиційних політиків ми не бачимо там - не бачимо в Москві. Це означає одне…одну просто річ, що Москва готова розмовляти з тим з ким вона визначилась. Тому звичайно що іншим кандидатам опозиційним в теорії, можливо це теж налагодження зв'язків з Росією, але ми повинні розуміти, що Москва теж реальні люди, вони бачать рейтинги і бачать, що скоріш за все голоси, які є зараз у Вілкула і Мураєва, який знявсь на його користь - скоріш за все вони будуть коливатись у бік Бойка, тому що вони бачать великого кандидата який має можливість вигравати, набирати більшу кількість голосів. Всі інші кандидати - ну можливо вони спробують це зробити, але ж тут питання в тому чи у всіх є бажання, питання наскільки це адекватно будуть оцінювати в Москві", - говорить Тарас Завгородний, політичний експерт.



Адрес новости: http://siteua.org/n/648744