Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Хрещатик хочуть залишити без каштанів
Киівські каштани
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Київські каштани на Хрещатику можуть замінити платанами - про це днями заявили столичні комунальники.

Київські каштани на Хрещатику можуть замінити платанами - про це днями заявили столичні комунальники. Адже символ столиці останнім часом зовсім не приживається на центральній вулиці. Однак не усі згодні, що платани вдала альтернатива. Про долю столичних каштанів та їхніх наступників у сюжеті Катерини Сривкової.

Такими торік були каштани на головній вулиці столиці. Рости в умовах центру Києва вони не здатні. За словами комунальників, на це є цілий комплекс причин.

"Влияет и изменения климата. Влияет загазованность, потому что происходит обжиг из выхлопных труб происходит обжиг листвы. Конечно же, соль, которая влияет уже на корневую систему. У нас есть моль, которая съедает и выкладывает личинки на листве", - говорить Наталія Білоусова, в.о. генерального директора Ко "Київзеленбуд" .

Близько року тому, на Хрещатику висадили 10 експериментальних дерев, серед них і платан. За словами комунальників, він себе показав непогано.

"Мы рассуждали, готовясь к тому, что будет реконструкция Крещатика. Платан - он с очень красивой кроной, которая дает очень большую тень. У него даже шишечки похожи на каштаны", - говорить Наталія Білоусова, в.о. генерального директора Ко "Київзеленбуд".

Платани - монументальні рослини. У діаметрі вони можуть сягати понад два метри, а живуть - до двох тисяч років. Проте ці дерева характерні радше для південного регіону, їх висаджують переважно в європейських містах.

А ось ці ростуть у столичному ботанічному саду. Науковці кажуть: в наших умовах вони страждають від холоду. Під час сильних морозів стовбури вкриваються морозобійними тріщинами.

"От вона пішла, і там вона десь ще під корою".

"Практично кожне доросле дерево платану має от таку морозобійну тріщину. А за цією тріщиною потім утворюється дупло і деревина всередині вигниває, і платан врешті-решт стає аварійним деревом", - розповідає Юрій Клименко, завідувач відділу дендрології Національного ботанічного саду імені М. М. Гришка Нан України.

Зрештою, платани стають порожніми зсередини та будь-якої миті можуть зламатися. Крім того, опушення на їхніх листках - це сильний алерген. Тож фахівці пропонують інші варіанти, серед яких є і каштани стійкіших сортів.

"Альтернатива - це гібридні червоні гіркокаштани, це інші квітучі дерева. Зокрема катальпа, вона дає ту ж саму білу квітку, і це красиво. І третій варіант - це каштан їстівний", - говорить Олександр Соколенко, співробітник національного природного парку "Голосіївський".

Жителі Києва кажуть: розлучатися із символом міста не готові.

"Каштаны - это живой символ Крещатика. Я даже не представляю себе Крещатик без них. Может быть, нужно подумать над тем, чтобы создать им хорошие условия", - говорить Катерина Солопко, жителька Києва.

Тож якими деревами замінять каштани на Хрещатику та чи замінять узагалі - поки що не вирішили. Коли вирішать наразі теж невідомо. У Київзеленбуді наголосили, що найкраща пора для висадження дерев - це осінь.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: