Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
До Лондона завітав дух українського Різдва
Різдво
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
Вертеп, ярмарок, українські колядки та кутя з узваром. "Ангели чудяться", - таку назву мала різдвяна вечірка, яку влаштував Український інститут у Лондоні

Дух українського Різдва завітав до Лондона. У британській столиці влаштували різдвяну благодійну вечірку. Чим частували і як розважали гостей бачила Ірина Іванова.

Вертеп, ярмарок, українські колядки та кутя з узваром. "Ангели чудяться", - таку назву мала різдвяна вечірка, яку влаштував Український інститут у Лондоні. Гостей запросили поспівати, почастуватися національними стравами та взяти участь у благодійному аукціоні.

"Ми намагаємося представити українську культуру в своїй різноманітті, багатстві, і заохотити людей. Тому що зараз в Україні є багато справді цікавих проектів, дуже красивих речей, і зокрема, книжок, наприклад, які ми тут продаємо. Чи принтів. Прекрасні іграшки від "Кози-Дерези". Тобто, з одного боку так, це товари, а з іншого - це дуже красива життєдайна культура", - говорить Марина Пезенті, директорка Українського інституту в Лондоні.

Український інститут у Лондоні - це незалежна благодійна організація, яка поширює українську культуру у Великій Британії. Різдвяні фандрайзинги тут уже стали традиційними - таку вечірку влаштовують втретє. Під живу музику гостям показували колажі від львівської арт-платформи "Ковчег". А Молодий театр у Лондоні - влаштував вертеп. Актори перенесли біблійні події, пов'язані з народженням Христа, у наш час.

"А я перепрошую, ви не є часом бізнес-партнером царя Ірода? "

"Так, мені що не подобається твій тон. Ну і що що я є бізнес-партнером царя Ірода? Так шо ти добре подумай перед тим, як говорити про якогось там царя".

У приміщенні пістрявіли багаті орнаменти вишиванок, коли як не на свято надягати своє національне вбрання. Серед присутніх були не лише українці, а і закордонні друзі.

"Я би хотіла купити кілька прикрас, дуже ними зацікавилась. І ще зробила би ставки на оту картину на аукціоні, але, боюсь, ціна підскочить надто високо", - говорить Чиллі, відвідувачка.

Українські новорічні прикраси та іграшки представила етно-майстерня з Тернополя. Усі вироби - ручна робота за авторською технологією, яка підкорила чи не всі континенти. Такі іграшки виготовляють з екологічних матеріалів, випікають у печі й декорують.

"Нам дуже приємно, що українська орнамістика - це та цікава нашими бабусями дідусями сформована. Це то, що цікавить людей за межами України, які не мають українського коріння. І вони захоплюються цим", - Ярослав Колодій директор з продажу за кордоном етно-майстерні.

Під кінець вечірки влаштували аукціон, серед лотів - обід з письменником Сергієм Жаданом та зустріч з митцями у Львові. Усі зібрані кошти підуть на розвиток проектів Українського інституту в Лондоні.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: