Время 10:39  Дата 08.02.2020

Ринок нерухомості:Чому в Україні процвітають квартирні афери


Які нові схеми вигадали злочинці аби відібрати житло і як уберегтися від армії "чорних" ріелтерів і нотаріусів?


Шахраї ринку нерухомості. Квартирних афер - більшає. Уявіть, тільки у Києві за рік, що минув, зареєстровано майже півтори сотні справ щодо квартирного шахрайства.

Які ж нові схеми вигадали злочинці, аби відібрати житло, і як уберегтися від армії чорних ріелтерів і нотаріусів? Олена Зоріна дізнавалася.

Серце Одеси. Пішки можна дістатися до Дерибасівської і Французького бульвару. Тут кілька років тому Ірина придбала двокімнатну квартиру для себе й доньки.

"В квартире были крысы, мыши. После двух потопов, своими силами делался ремонт. А сейчас пришли мошенники, которые пытаются эту квартиру у нас отобрать".

Жахіття почалися, щойно закінчили ремонт. Під вікнами з'явилася незнайомка. Жінка, начебто, виявилася дочкою колишньої власниці помешкання.

"Она пришла со своим сожителем и сказала: деточка, давай договариваться, либо мы у тебя заберем эту квартиру", - розповідає Ірина Козенко, постраждала від квартирних аферистів.

Житло за звичайну ціну. За документами чисте, під арештом не було. У цьому переконували і ріелтори, і нотаріуси. Але ось нюанс - придбала квартиру Ірина по довіреності. Продавець племінник. А власниця, 83-річна бабуся - громадянка Росії. Та згодом з'ясувалося, довіреність - підробна.

"Она была дана по поддельному паспорту. Эта бабушка - ее не было ни к 2000 году, когда приобреталась эта квартира, ни сейчас ее не существует", - розповідає Ірина Козенко, постраждала від квартирних аферистів.

Ірина зверталася і в прокуратуру, і в поліцію. Але слідство просувається мляво. Натомість непрохані гості теж взялися діяти.

"Они пытались выкрасть ребенка со школы - чтобы я подписала все документы и отдала просто им квартиру", - розповідає Ірина Козенко, постраждала від квартирних аферистів.

На адресу жінки лунали і погрози, і звинувачення. Зрештою, злодії звернулися до суду. І там намагаються довести: що це не вони, а Ірина - шахрайка.

"Это иск, с которым мошенники пошли и обратились в суд, чтобы вернуть себе якобы украденную мной квартиру".

Центр Києва. Вулиця Інститутська. Кілька кроків до Офісу президента і парламенту. Зловмисники кинули око на одну з квартир цього будинку. У ній знайшли муміфіковані тіла двох пенсіонерів.

"Квартира залишилася порожньою, інформація попала в руки шахраям. І шахраї прийшли за цією квартирою", - зазначив Анатолій Остапенко, керівник юридичного об'єднання "Афера.Стоп".

Хто тепер є справжнім власником не знають навіть сусіди:

"2 роки тому я робив списки власників - для того, щоб збори організувати. Я можу подивитися, хто там був зареєстрований власником", - говорить Василь, мешканець будинку.

Один, власник 2 роки тому, інший - згодом. Кілька разів житло перепродавали. Схема - стара, як світ. Квартири небіжчиків - ласий шматок для шахраїв.

Це бізнес на десятки, а то й сотні тисяч доларів. Тому злодії діють зухвало, й дуже рідко відступають. До схем залучають не лише псевдородичів, "чорних" ріелторів чи нотаріусів, ба навіть - суддів і правоохоронців. На об'єкти нерухомості, а разом з ними й господарів, влаштовують справжнісіньке полювання.

Квартира на Інстутутській - це лише частина резонансної справи правоохоронців. Її розслідували майже весь минулий рік. Поліція виявила: у такий спосіб шахраї перепродали не одну квартиру. Полювали переважно на житло в центрі Києва.

"Після смерті особи, яка проживала одна, або родичі проживали досить далеко за територією України. Підроблювали документи купівлі-продажу, нібито, що померла особа за 2-3 місяці до своєї смерті продавала свою квартиру, і в подальшому - завдяки цим документам, на вже підставних осіб оформлювали право власності. І в подальшому перепродували законним набувачам", - зазначив Вадим Коломієць, заступник начальника відділення слідчого відділу Шевченківського УП ГУНП у м.Києві.

У схемі відомо про трьох: організатора і двох його спільників. Усі вони зараз чекають на суд. Щоправда, не в СІЗО, а вдома.

"Хтось підшукував підставних осіб, хтось слідкував за померлими, хтось займався вигрузкою речей. Підбиралися підставні особи - "фунти", на яких оформлялася ця квартира по підробленим документам", - зазначив Анатолій Остапенко, керівник юридичного об'єднання "Афера.Стоп".

Група орудувала кілька років. Аферисти працювали, як конвеєр - роль кожного чітко визначена:

"Щоб цю схему реалізувати, треба: по-перше, мати відомості з БТІ, по-друге - мати відомості щодо самих договорів. Ціна такої оборудки в середньому 5-7 тисяч доларів. Це з пакетом документів і з послугами нотаріуса", - розповідає Анатолій Остапенко, керівник юридичного об'єднання "Афера.Стоп".

Цікаво, що нерухомість небіжчиків заднім числом оформлювала одна й та ж нотаріус. На яких підставах? Хочемо запитати особисто. Вирушаємо в її офіс. Але в кабінет не пускає охоронець:

"Чекайте, я запитаю - чи можна, чи ні. Чого ми самі не можемо запитати в неї? - Я ж для чого тут? - А для чого ви тут? Щоб охороняти нотаріуса? - Постійте будь-ласка!"

І за кілька хвилин повідомляє:

"Вони поїхали тільки що машиною на виклик, десь там інвалід і не може жінка сюди прийти".

Столичний район. Осокорківські дачі. Одне з місць, яке облюбували київські багатії. Височенні паркани із мармуру, за якими височіють маєтки. Поруч - Дніпро. Саме тут, за інформацією з наших джерел, будується організатор цієї гучної афери з нерухомістю. Він - шахрай, подейкують, зі стажем. В іншому суді аналогічна справа, де він - фігурант. Але попри це, чоловік на волі. У минулому правоохоронець, а нині - начальник служби безпеки однієї з приватних фірм.

Сусід каже: чоловік сюди навідується часто.

"Вчора чи позавчора я бачив його. Я з ним не розмовляю, я з ним не в контакті. Ми тут не дружимо", - говорить Анатолій, місцевий житель.

За парканом - велика територія, мисливські собаки. Але видно: тут не живуть. Будується, - каже сусід, вже років шість.

"Так, все строятся! Вы вот сюда, давайте я вам покажу. Политиков нет точно! Бизнесмены, я знаю, есть", - говорить Анатолій, місцевий житель.

Чи то після нашого візиту, чи то через цікавість громадського активіста. Але до одного з наших експертів навідалися невідомі.

"Двері сусідки, їй залили глазок, також залили глазок у мене. Порвані двері, розірвані в шмаття. Обірвані кабелі на телевізор, підключений на телефон, на інтернет".

Анатолій переконаний: це пов'язано саме з цією гучною справою. Бо суду ще не було і злодії намагаються викрутитися.

Схеми, що не викорінюються роками. Під прицілом - квартири небіжчиків, одинаків чи неблагонадійних.

"Щоб ви, як потенційний покупець, виявили всю історію об'єкту нерухомості, вам треба бути Шерлоком Холмсом і Комісаром Мегре і майором Проніним в одній особі. Це коштує від кількох тисяч гривень. Визначається "чистота" самих паперів, починаючи з дня створення нерухомості. Перемовини з сусідами", - зазначив Анатолій Топал, керівник Громадської спілки Асоціації професійних управителів нерухомістю України.

Якщо ж ні, - можна поборотися в суді. Та адвоката обирати треба ретельно!

"Об'єкт дуже привабливий і "солодкий" - квартира в Шевченківському районі міста Києва. Був підроблений заповіт", - наголосив Костянтин Татарченко, адвокат.

Цей адвокат застерігає від своїх колег-аферистів, які теж можуть бути в долі. Як в історії його клієнта: той успадкував квартиру від тітки і хотів узаконити спадщину.

"З'ясувалося, що той нотаріус, до якого він звернувся, він і був так званий "чорний". Цей нотаріус порадив йому адвоката, адвокат теж був у зговорі з цим нотаріусом. Вони зробили підробний заповіт і позначили його в реєстрі", - розповідає Костянтин Татарченко, адвокат.

Через суд адвокат оскаржив підробний заповіт. Каже - на це знадобилося 4 місяці. Але значно тяжче, - зізнається захисник, - доведеться Ірині з Одеси. Або ж іншим, хто вже є -надцятим покупцем квартири небіжчика.

"Цивільна справа може затягнутися на рік, а може й більше", - зазначив Костянтин Татарченко, адвокат.

"Я боюсь очень, что у меня отберут квартиру".

Ірина почала власне розслідування. І з'ясувала: вона не перша жертва цих аферистів:

"У них есть человек в Российской Федерации, который делает им поддельные документы. Они делают как украинские паспорта, так и российские и доверенности", - розповідає

А ще знайшла колишню співмешканку продавця її квартири. Виявилося, в неї тепер теж намагаються забрати будинок.

"Я слышала как готовятся какие-то документы, чтобы продать квартиру. Потом о какой-то девушке молодой. Работали по документам, потом видимо переключились сейчас на квартиры", - розповідає Ольга Каспер, колишня співмешканка продавця квартири.

Жінки об'єдналися і разом оббивають пороги прокуратури та сидять під кабінетами слідчих. Але чи вдасться їм дотиснути аферистів? Будемо стежити!

"У меня надежда на то, что сейчас обратит внимание на это Генеральная прокуратура".



Адрес новости: http://siteua.org/n/662290