Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
ООН розглядає питання окупованих українських територій
Вадим Пристайко
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
В ООН кожна держава має право висловитися з будь-якого питання - і в цьому сила організації і одночасно її слабкість

Донбас і Крим - що далі? У Нью-Йорку півгодини тому відкрилось засідання Генеральної Асамблеї ООН щодо українських тимчасово окупованих територій. Які позиції вже озвучили? І як виправдовуватиметься Росія?

Дмитро Анопченко слідкує за всім, він передає зі штаб-квартири Організації об'єднаних націй.

ООН - структура, в якій порядок денний формується... не повірите - за рік! І вітчизняним дипломатам довелось повоювати, і щоб торік внести до нього питання окупованих територій, і щоб формулювання було саме таким, адже воно завдає рамки дискусії.

Росія була проти, навіть ставила це на голосування, але прихильників не набрала. То ж сьогодні (і це вже для Об'єднаних націй вдруге) детальна дискусія щодо окупованого Донбасу та анексованого Криму, яка триватиме кілька годин, на виступ із головної трибуни ООН записалися представники трьох десятків країн.

Я запитав вітчизняного міністра закордонних справ, яку мету ставить Україна, чого прагне досягти. І ось що він сам вважає принциповим.

Вадим Пристайко, міністр закордонних справ України:

"Ми хочемо щоб всі члени ООН, які завтра будуть в залі Генеральної Асамблеї, згадали знову про все, що відбувається. Нагадали собі і своїм урядам про те, що війна в Україні все ще не закінчилась. Україна потребує допомоги, Україна потребує підтримки і ми не можемо дозволити, щоб це зійшло з обговорення, щоб Росія, яка розпочала цю війну - так легко відійшла від цього".

За правилами, в ООН кожна держава має право висловитися з будь-якого питання. І в цьому і сила організації і одночасно її слабкість, адже будь-яке питання можна так би мовити заговорити. Щоб цього не сталося Пристайко вже зустрічався сам-на-сам із послами при ООН від Франції та Німеччини. Ще каже: точно говоритиме на засіданні, корегуючи заздалегідь підготовлені тези - не тільки про політичний вимір проблеми, а й про ситуацію в прифронтовій зоні на Донбасі, про обстріли російськими найманцями українських позицій, про загострення, яке відбувається останнім часом. І, - важливий момент, на який хочу звернути увагу, - тут, у Нью-Йорку міністр проанонсував новий великий обмін полоненими.

Вадим Пристайко, міністр закордонних справ України:

"Ми плануємо зараз великий обмін, декілька сотень людей. Сподіваюсь, до 200 людей ми зможемо забрати з-за грат на тій території і в Російській Федерації. Якщо цей обмін нам вдасться - це буде один з останніх етапів у реалізації нашого плану обміну всіх на всіх".

Як це все зустріне зал... Що скажуть і як реагуватимуть представники Кремля? І які слова пролунають від американців і європейців... Засідання Генасамблеї триває просто в ці хвилини, тож ближче до восьмої вечора зможу розповісти про все це детальніше.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: