Время 10:34  Дата 02.02.2020

Стартувала програма підтримки малого та середнього бізнесу


До програми вже залучені три державні банки: "Приватбанк", "Ощадбанк" та "Укргазбанк" - кому даватимуть кредити під низькі відсотки?


З 1 лютого, згідно з постановою уряду, має запрацювати програма підтримки малого та середнього бізнесу. Йдеться про компенсацію відсоткових ставок за кредитами.

Мета - надати поштовху розвитку української економіки. Продовжить Геннадій Вівденко.

У бізнесових колах таку урядову ініціативу називають "5-7-9". Це річна відсоткова ставка, за якою пропонуватимуть банківські кредити мікро-, малим та середнім підприємствам. Ще повністю не відпрацьовані правила отримання позик, однак заявок від бізнесменів і фінустанов уже кілька тисяч.

В уряді стверджують: ідеться про компенсацію відсоткових ставок підприємцям із державного бюджету. На програму надано 2 мільярди гривень. За словами прем'єра Олексія Гончарука, на розвиток кафе, автомийок тощо. Програма ще не введена в дію, а попит уже шалений.

"Сегодня уже есть 9 тысяч желающих получить эту поддержку. Как она сработает - мы сможем посмотреть не раньше конца года. Будут подведены какие-то итоги. Надо понимать, что программа рассчитана на существующие хозяйственные субъекты, которые имеют прозрачную финансовою отчетность и кредитную историю", - зазначив Руслан Соболь, голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу України.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, порядок отримання кредитів такий:

- Якщо дохід підприємця до 25 мільйонів гривень на рік і він бере додатково двох робітників - річний кредитний платіж 5 відсотків.

- Якщо не додає робочих місць - 7 відсотків.

- І якщо річний дохід до 50 мільйонів і без належних двох нових працівників - тоді 9 відсотків.

У Нацбанку, який, зі свого боку, регулює процес, кажуть: на коррахунках у банках надлишок грошей нікуди дівати, тому зараз влучний момент.

"Система пере ліквідна. Сьогодні більше 200 мільярдів гривень - це надлишкова ліквідність яку банки можуть спрямувати на кредитування. Система готова, докапіталізована, ставки знижуються", - запевнила Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ.

Інвестбанкір Ерік Найман на камеру проводить калькуляцію вигідності нової програми:

"Если сейчас малый предприниматель пойдет на открытый рынок и будет пытаться взять кредит - он будет платить 25%. Например, сумма кредита 10 млн. - то разница между процентной ставкой, то по этой госпрограмме - это 2 млн гривен в год экономия, или 180 тис грн в месяц. Это хорошая экономия, которая позволит создание рабочего места при такой экономии", - зазначив Ерік Найман, інвестиційний банкір.

Уже відомо, що до програми залучені три державні банки: "Приватбанк", "Ощадбанк" та "Укргазбанк". Влада веде переговори з низкою фінансових установ із іноземним капіталом. Докладних коментарів імовірні кредитори не дають - не всі правила ще відомі. Є прогалини в порядку отримання компенсацій. Махінатори можуть створювати фіктивні робочі місця. До того ж необхідність підготувати купу документів сприятиме корупції в банках.

"Есть риск? что передумают. Намерения великолепные, но у меня есть опасения, что это натолкнется на суровую украинскую действительность во взаимоотношениями бизнеса и чиновниками", - зазначив Ерік Найман, інвестиційний банкір.

А представники підприємців наполягають - така програма компенсацій має працювати тривалий час. Інакше ефекту не буде.

"Тут надо оценивать и государству. Протягивая эту "руку помощи" - ее нельзя отдергивать . Ее надо какое-то понятное время оставлять протянутой. Ее надо продолжать 3 года - это минимальный временной горизонт, в котором должна работать эта программа", - наголосив Руслан Соболь, голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу України.

У Нацбанку, зі свого боку, запевняють - працюють над тим, щоб урегулювати всі нюанси. Приміром, спростили юридичні оцінки для банків.

"Ми будемо разом з урядом продовжувати працювати як спростити всі ці процеси для того, щоб вони булі швидші, доступніші, зрозуміліші. Робочі місця - це головне", - підкреслила Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ.

Стратегічна мета - залучити наступного року до кредитування міжнародні фінансові організації. В НБУ запевняють - робота триває.



Адрес новости: http://siteua.org/n/661994