Погода:
Киев сегодня
Киев
Донецк
Одесса
Львов
Харьков
Санкт-Петербург
Москва
Сегодня Завтра
НБУ
НБУ Межбанк Наличные
EUR
26.18
USD
23.49
RUB
0.37
EUR
39.04
USD
36.57
RUB
0.34
EUR
29.22
USD
26.07
RUB
0.46
Стартувала програма підтримки малого та середнього бізнесу
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
0/5 (0 голосов)
До програми вже залучені три державні банки: "Приватбанк", "Ощадбанк" та "Укргазбанк" - кому даватимуть кредити під низькі відсотки?

З 1 лютого, згідно з постановою уряду, має запрацювати програма підтримки малого та середнього бізнесу. Йдеться про компенсацію відсоткових ставок за кредитами.

Мета - надати поштовху розвитку української економіки. Продовжить Геннадій Вівденко.

У бізнесових колах таку урядову ініціативу називають "5-7-9". Це річна відсоткова ставка, за якою пропонуватимуть банківські кредити мікро-, малим та середнім підприємствам. Ще повністю не відпрацьовані правила отримання позик, однак заявок від бізнесменів і фінустанов уже кілька тисяч.

В уряді стверджують: ідеться про компенсацію відсоткових ставок підприємцям із державного бюджету. На програму надано 2 мільярди гривень. За словами прем'єра Олексія Гончарука, на розвиток кафе, автомийок тощо. Програма ще не введена в дію, а попит уже шалений.

"Сегодня уже есть 9 тысяч желающих получить эту поддержку. Как она сработает - мы сможем посмотреть не раньше конца года. Будут подведены какие-то итоги. Надо понимать, что программа рассчитана на существующие хозяйственные субъекты, которые имеют прозрачную финансовою отчетность и кредитную историю", - зазначив Руслан Соболь, голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу України.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів, порядок отримання кредитів такий:

- Якщо дохід підприємця до 25 мільйонів гривень на рік і він бере додатково двох робітників - річний кредитний платіж 5 відсотків.

- Якщо не додає робочих місць - 7 відсотків.

- І якщо річний дохід до 50 мільйонів і без належних двох нових працівників - тоді 9 відсотків.

У Нацбанку, який, зі свого боку, регулює процес, кажуть: на коррахунках у банках надлишок грошей нікуди дівати, тому зараз влучний момент.

"Система пере ліквідна. Сьогодні більше 200 мільярдів гривень - це надлишкова ліквідність яку банки можуть спрямувати на кредитування. Система готова, докапіталізована, ставки знижуються", - запевнила Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ.

Інвестбанкір Ерік Найман на камеру проводить калькуляцію вигідності нової програми:

"Если сейчас малый предприниматель пойдет на открытый рынок и будет пытаться взять кредит - он будет платить 25%. Например, сумма кредита 10 млн. - то разница между процентной ставкой, то по этой госпрограмме - это 2 млн гривен в год экономия, или 180 тис грн в месяц. Это хорошая экономия, которая позволит создание рабочего места при такой экономии", - зазначив Ерік Найман, інвестиційний банкір.

Уже відомо, що до програми залучені три державні банки: "Приватбанк", "Ощадбанк" та "Укргазбанк". Влада веде переговори з низкою фінансових установ із іноземним капіталом. Докладних коментарів імовірні кредитори не дають - не всі правила ще відомі. Є прогалини в порядку отримання компенсацій. Махінатори можуть створювати фіктивні робочі місця. До того ж необхідність підготувати купу документів сприятиме корупції в банках.

"Есть риск? что передумают. Намерения великолепные, но у меня есть опасения, что это натолкнется на суровую украинскую действительность во взаимоотношениями бизнеса и чиновниками", - зазначив Ерік Найман, інвестиційний банкір.

А представники підприємців наполягають - така програма компенсацій має працювати тривалий час. Інакше ефекту не буде.

"Тут надо оценивать и государству. Протягивая эту "руку помощи" - ее нельзя отдергивать . Ее надо какое-то понятное время оставлять протянутой. Ее надо продолжать 3 года - это минимальный временной горизонт, в котором должна работать эта программа", - наголосив Руслан Соболь, голова Асоціації власників малого та середнього бізнесу України.

У Нацбанку, зі свого боку, запевняють - працюють над тим, щоб урегулювати всі нюанси. Приміром, спростили юридичні оцінки для банків.

"Ми будемо разом з урядом продовжувати працювати як спростити всі ці процеси для того, щоб вони булі швидші, доступніші, зрозуміліші. Робочі місця - це головне", - підкреслила Катерина Рожкова, перший заступник голови НБУ.

Стратегічна мета - залучити наступного року до кредитування міжнародні фінансові організації. В НБУ запевняють - робота триває.

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • Текущий рейтинг
Комментарии (0)
Войти через: